LinkedIn ATIM   Facebook ATIM   Googleplus ATIM  

+31(0)30 600 50 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Certified in Production and Inventory Management  

Ontwikkel uzelf tot Operations Manager met een CPIM certificatieDirect Inschrijven button TP
APICS CPIM-opleiding
 is een brede bedrijfskundige opleiding met aandacht voor alle bedrijfskundige aspecten; van het ontwerp van productieprocessen tot en met de uitvoering ervan, voorraadbeheer en kwaliteitsbeheersing. Het curriculum van CPIM bevat dan ook de modernste inzichten op het gebied
van logistiek, ketenbeheersing en bedrijfsprocesverbetering. Het programma combineert leesmateriaal en 
interactieve online studiehulpmiddelen en -toetsen.

Waarom u de CPIM - opleiding zou moeten volgen 

 • Verhoog uw functionele kennis van productie en inventarisbeheer
 • Maximaliseer de ROI binnen uw organisatie
 • Vergroot uw kennis om ERP software toe passen om diverse kritieke functies binnen uw organisatie in te dekken. 
 • Verhoog klanttevredenheid door LEAN/ Just-in-Time producten en diensten te leveren

Onze opleiding bereidt u grondig voor op de CPIM examens, geeft inzicht in de theorie en stelt u in staat om de theoretische concepten toe te passen in de eigen praktijksituatie. Part I en Part II van de opleiding omvat vijf kennisgebieden:

 • Basis van Supply Chain Management
 • Strategisch beheer van de hulpbronnen
 • Master Planning van Resources
 • Gedetailleerde planning
 • Uitvoering en controle van de werkzaamheden

Opleidingsbrochure aanvragen TP

Studievorm

APICS CPIM - Studievorm

Het ingangsniveau is mbo+ of hbo, waarbij enige jaren werkervaring in een logistieke functie als een belangrijk pluspunt geldt. Omdat gebruik gemaakt wordt van Engelstalige literatuur en ook de examens in het Engels worden afgenomen dient u te beschikken over goede leesvaardigheid in deze taal. De lessen worden gegeven in het Nederlands, op speciaal verzoek kan dit ook in het Engels.

De ervaring leert dat de studiebelasting per module ongeveer 50 tot 100 uren is.

Klassikaal

Iedere klassikale bijeenkomst duurt ongeveer drie uur, van 18:45 tot 21:45 uur. Het programma heeft een zodanige omvang dat het in één jaar gevolgd kan worden en beslaat twee modules.

Zelfstudie

Indien u kiest voor de zelfstudie of E-learning variant, dan kunt u op elk gewenst tijdstip beginnen. De studieplanning heeft u volledig in eigen hand. Bij de zelfstudie variant ontvangt u alleen de benodigde materialen om de opleiding te doorlopen. Lesmateriaal, sheets en documentatie zijn in het Engels.

E-learning

Bij de E-learning variant ontvangt u ook alle materialen én kunt u gebruik maken van contactmomenten met onze docent op een vastgesteld tijdstip (in onderling overleg). U kunt hierbij denken aan e-mail, Skype of telefonisch contact met onze docent van twee uur voor Part I en 3 uur begeleiding voor Part II . Lesmateriaal, sheets en documentatie zijn in het Engels.

Plaatsen & startdata

APICS CPIM - Plaatsen & startdata

De klassikale lessen worden uitsluitend verzorgd op A-locaties welke bereikbaar zijn zowel met openbaar vervoer als met de auto. De CPIM-opleiding wordt bij voldoende inschrijvingen gegeven van 18.45 tot 21.45 uur, op hieronder genoemde locaties in Nederland:

 • NieuwegeinNL kaart
 • 's-Hertogenbosch
 • Arnhem
 • Alkmaar
 • Amsterdam
 • Assen
 • Eindhoven
 • Heerlen
 • Rotterdam
 • Weert

Daarnaast bieden wij de opleiding in Duitsland aan op hieronder genoemde locatie.
Ook deze locatie is uitstekend bereikbaar, zowel met openbaar vervoer als met de auto.

Locatie ATIM Duitsland:

 • Mercure Hotel Düsseldorf Ratingen, An der Pönt 50, 40885 Ratingen

Startdata CPIM

Het is ook mogelijk deze opleiding incompany te verzorgen. Vraag hier een offerte aan.

Modules

APICS CPIM - opleiding en modules

De cursist die geslaagd is voor de twee deelexamens, mag de internationaal erkende en gewaardeerde titel CPIM achter zijn of haar naam voeren.

De APICS CPIM-opleiding bestaat uit twee delen, de zogeheette 'Part I' en 'Part II'.

Part I 

6 lesavonden en 1 avond examentraining 
Part I vormt het stevige fundament van het curriculum als introductie module. De module geeft inzicht in de basisconcepten voor het integraal plannen en beheersen van de logistieke stromen in een bedrijf en in de supply chain, van “ zand tot klant “. Onderwerpen zijn onder andere forecasting, master Planning, material requirements planning, voorraadbeheer en distributiebeheer, kwaliteitszorg en Just In Time. 

Part II 

11 lesavonden en 1 avond examentraining

Part II is het tweede deel van de opleiding. Tijdens deze module gaat u dieper in op onderwerpen van het supply chain management die u in Part I heeft zien voorbijkomen. U leert hoe u een haalbare Master Schedule opmaakt, het opstellen van een logistieke planning in detail en hoe u dat uitvoert (of laat uitvoeren), evalueren van de performance alsmede het geven van feedback op de performance. 

De onderwerpen forecasting, demand en order service en sales and operations planning komen ook aan bod tijdens Part II.
Zodra u weet op wat voor manieren u kunt forecasten, is het nog belangrijker dat uw voorraad hier op berekend is. Hoe zorgt u voor het juiste voorraadbeheer en managed u de kwaliteit? Dat leert u onder andere tijdens Part II. 

Andere onderwerpen die behandeld worden zijn:

 • Organisatiestrategie
 • Logistieke strategie
 • Material Requirements Planning
 • Manufacturing Resource Planning respectievelijk
 • Capacity Requirements Planning
 • Planningsystemen en informatiesystemen

APICS CPIM - Maintenance

Aangezien APICS het belangrijk vindt dat de supply chain kennis bijgehouden wordt, is hiervoor een maintenance plicht opgelegd aan APICS gecertificeerden. Elke 5 jaar moet een APICS gecertificeerde een minimum aan punten verdienen om de APICS Certified status te mogen verlengen. Op verschillende manieren kunnen deze punten verzameld worden. Hoe? Dat leest u hier

Geschikt voor

De CPIM opleiding is zeer geschikt voor kandidaten die werkzaam zijn in de manufacturing, retail, automotive, technology.

Bent u bijvoorbeeld werkzaam als:

 • Inkoper/ Planner
 • Product Planner
 • Material Manager
 • Supply Planner 
 • Manager 
 • Consultant
 • Supply Chain analyst
 • Inventory Analyst
 • Demand Analyst
 • Supply Chain Manager

dan is de CPIM opleiding een mooie opstap om u verder te ontwikkelen en meer kennis op te doen. U kunt tijdens de studie nieuwe ideeën op doen die direct toe te passen zijn in de praktijk. 

De opleiding breidt uw kennis uit van interne operaties en heeft als meerwaarde voor u en uw collega's dat u inzicht krijgt over een concurrentievoordeel voor uw organisatie.

Examen

APICS CPIM - Examen

Het examen van APICS wordt via CBT (Computer Based Testing) afgenomen. Voor een examen dient de cursist bij ATIM een zogenaamde ATT (Authorization To Test) te kopen.

Met deze voucher boekt u vervolgens bij Pearson Vue, een examen op één van hun locaties. Dit examen kunt u plannen op een zelf gekozen dag en tijdstip. Uiteraard binnen de openingstijden van Pearson Vue.

De kosten voor een CPIM ATT bedragen € 450,- exclusief btw. Bij de eerste aanvraag van een CPIM ATT ontvangt u een internationaal e-membership van APICS erbij, dat geldig is voor één jaar. 

De CPIM modules worden apart geëxamineerd. Per examen krijgt u 150 multiple-choice vragen. In totaal heeft u 3,5 uur de tijd om het examen te maken.

ATT aanvragen

Om examen te mogen doen, koopt u bij ons een ATT (Authorization To Test). U ontvangt dan van APICS een voucher, die u moet verzilveren. Vanaf het moment dat de voucher verzilverd is, kunt u het examen zelf inplannen op een gewenst tijdstip en plaats. U bent verplicht om het examen binnen een half jaar af te nemen vanaf het moment dat uw ATT is aangevraagd.

ATT aanvragen

Elke klassikale CPIM-module wordt afgesloten met een examentraining. Tijdens de examentraining doet u de noodzakelijke ervaring op in het maken van multiple-choice vragen. Tijdens de examentraining is uw APICS-docent aanwezig voor het beantwoorden van al uw vragen.

Examentraining

Bij de klassikale begeleidingsvorm is de examentraining standaard inbegrepen. Voor de E-learning kandidaten is het mogelijk de examentraining kosteloos bij te wonen. De zelfstudiekandidaten kunnen tegen betaling (€ 100 per module) ook deelnemen aan de reguliere examentraining. De kosten voor een CPIM ATT bedragen € 450,- exclusief btw.

Certificering

Kandidaten die zijn geslaagd voor de twee deelexamens, verwerven het recht om de internationaal erkende en gewaardeerde titel CPIM achter hun naam te voeren. 

Prijzen

APICS CPIM - Prijzen

De kosten voor het volgen van de opleiding(en) zijn weergegeven in de onderstaande tabel en zijn exclusief 21% btw, maar inclusief lesmateriaal, examengelden en 1 jaar APICS International e-membership.

Studievorm

Prijs** Uw voordeel *
Zelfstudie module Part I € 1.200,-  
Zelfstudie module Part II € 1.350,-  
Zelfstudie module Part I en Part II *** € 2.350,- € 200,-
E-learning  module Part I € 1.400,-  
E-learning module Part II € 1.900,-  
E-learning  module Part I en Part II *** € 3.000,- € 300,-
Klassikaal module Part I € 2.000,-  
Klassikaal module part II € 2.900,-  
Klassikaal Part I en Part II *** € 4.250,- € 650,-
Klassikale examentraining per module**** € 100,-  

De kosten voor een losse CPIM ATT per module bedragen €450,- exclusief btw.

* Indien u zich inschrijft voor beide modules, ontvangt u een korting op de opleidingskosten.
** Onder voorbehoud van prijswijzigingen door APICS.
*** Bij afname van twee modules in één keer, dient de opleiding binnen 1 jaar afgerond te zijn.
**** Extra voor zelfstudiekandidaten om af te nemen

Inschrijven


Inschrijfformulier APICS CPIM
 1. stap1


  Om uw bericht zo goed mogelijk te kunnen behandelen,
  vragen wij u het formulier zo uitgebreid mogelijk in te vullen.
  Velden met een * zijn verplicht.

  APICS CPIM Opleiding

 2. Vul indien bekend uw APICS ID nummer in.
  U ontvangt gratis een ID nummer door uzelf aan te melden via www.apics.org
 3. Uw APICS ID
  Gelieve, indien bekend, uw APICS ID invullen.

 4. Studievorm(*)
  Studievorm
 5. Voorkeurslocatie(*)
  Voer voorkeurslocatie in

 6. Nieuwe versie CPIM modules (*)


  Modules

 7. Startdatum Part I
  Startdatum MPR
 8. Startdatum Part II
  Startdatum MPR

 1. ATIM Inschrijformulier Cursist informatie stap 2

  Contactgegevens deelnemer

 2. Aanhef(*)

  Aanhef
 3. Voornaam(*)
  Voornaam
 4. Voorletter(s)(*)
  Voorletter(s)
 5. Tussenvoegsel
  Tussenvoegsel
 6. Achternaam(*)
  Achternaam
 7. Geboortedatum(*)
  Geboortedatum
 8. Geboorteplaats(*)
  Geboorteplaats
 9. Adres(*)
  Adres
 10. Postcode(*)
  Postcode
 11. Plaatsnaam(*)
  Plaatsnaam
 12. Land
  Land
 13. E-mail(*)
  E-mail
 14. Telefoonnummer(*)
  Telefoonnummer
 15. Mobiel nummer
  Mobiel nummer

 16. Betaling door(*)
  Betaling door...
 17. Vul hierna, indien van toepassing, de gegevens van de opdrachtgever in.

 1. ATIM Inschrijformulier Cursist informatie stap 3

  Contactgegevens opdrachtgever

 2. Bedrijfsnaam
  Bedrijfsnaam
 3. Branche
  Branche
 4. Overige
  Branche
 5. Aanhef

  Aanhef
 6. Voornaam
  Voornaam
 7. Tussenvoegsel
  Tussenvoegsel
 8. Achternaam
  Achternaam
 9. Adres
  Adres
 10. Postcode
  Postcode
 11. Woonplaats
  Woonplaats
 12. Land
  Land
 13. E-mail
  E-mail
 14. Telefoonnummer
  Telefoonnummer
 1. ATIM Inschrijformulier Cursist informatie stap -4

  Factuurgegevens

 2. Factuuradres(*)


  Factuuradres
 3. Afwijkend factuuradres
  Afwijkend factuuradres
 4. Bijzonderheden vermelden op factuur
  Bijzonderheden vermelden op factuur

 5. Heeft u vragen of opmerkingen?

 6. Opmerkingen of vragen

 7. Hoe bent u bij ons terecht gekomen?

 8. (*)


  Hoe bent u bij ons terechtgekomen?
 9. Anders, namelijk...
  Hoe bent u bij ons terechtgekomen

 10. Wilt u ATIM nieuws en relevante opleidingsinformatie ontvangen?

 11. Informatieverzending(*)
  Informatieverzending

 12. Door op de knop verzenden te drukken schrijft u zich in voor de gekozen
  opleiding. U ontvangt van ons een bevestiging per e-mail op het door u
  opgegeven e-mailadres.

 13. (*)


Meld u nu aan voor de ATIM nieuwsbrief. Mis niets. Ontvang maandelijks korting, tips en nieuws van ATIM in uw mailbox