Lean Black Belt (IIBLC)

Wil je probleemoplossende projecten leiden en projectteams coachen? Dan is de Lean Black Belt (IIBLC) de opleiding voor jou. Onze Black Belt opleiding is gericht voor de senior projectleider die fulltime aan procesverbeteringen binnen de organisatie wil werken.

Een Black Belt is een veranderaar pur sang die projecten leidt, maar ook teams coacht en traint. De Black Belt is het vervolg op de Green Belt.

Prijs

€ 3950,-

Duur

6 sessies

Plaats

Opleidingslocaties en in-company

De opleiding bestaat uit 10 modules en 2 coachingsdagdelen.

Module 1: Recap Value Stream Mapping
Module 2: Manufacturing
Module 3: Office/Service
Module 4: Resource & Development (R&D) Innovatie
Module 5: Healthcare
Module 6: Total Productive Manufacturing (TPM)
Module 7: Project Management
Module 8: Complementary Techniques
Module 9: Change and Sustainability
Module 10: Project Deliveries
Module 11: Coachingsavond 1
Module 12: Coachingsavond 2

Meer informatie over de inhoud van opleiding

In onze opleidingsbrochures staat alles wat je moet weten over de opleiding. Via onderstaande knop kun je vrijblijvend een brochure aanvragen.

Brochure aanvragen

De opleiding is vooral geschikt voor productiemanagers, proces ingenieurs, methode ingenieus en productieverantwoordelijken.

Vooropleiding

Als vooropleiding wordt HBO-niveau aanbevolen. Om Lean Black Belt examen te kunnen doen heb je een Certificering Green Belt nodig.

 • Bij de dagopleiding krijg je 6 dagen les van 08.30 uur tot 16.00 uur.
 • Bij de avondopleiding krijg je 12 avonden les van 18.45 uur tot 21.45 uur.

Aansluitend volgt er een examentraining van één dagdeel.

De opleiding is alleen klassikaal te volgen.

De klassikale lessen vinden plaats op goed bereikbare locaties. Bij voldoende inschrijvingen vindt de cursus plaats in:

 • Vianen
 • ‘s-Hertogenbosch
 • Arnhem
 • Alkmaar
 • Amsterdam
 • Assen
 • Eindhoven
 • Heerlen
 • Rotterdam
 • Weert

In-company

We verzorgen ook in-company trainingen.
Vraag
hier een offerte aan.

Duitsland

Je kunt deze opleiding ook in Duitsland volgen op deze goed bereikbare locatie: 

 • Mercure hotel Dusseldorf Kaarst, Königsberger Str. 20, 41564 Kaarst, Duitsland

Lestijden

De avondopleidingen vinden plaats van 18.45 tot 21.45 uur, de dagopleidingen van 9.30 tot 16.30 uur. 

Lesdata

 • Herfst 2024
  • Startdatum Woensdag 18 september 2024 - Locatie n.t.b. - van 08:30:00 tot 16:00:00
   18 september, 2, 16 oktober, 6, 20 november, 4 december 2024

De opleiding bereidt je voor op het aansluitende Lean-examen dat leidt naar de certificering Lean Black Belt door de International Independent Board for Lean Certification (IIBLC®). Bij voldoende resultaat mag je de internationale titel CBBL® voeren. Om Lean Black Belt examen te mogen doen, heb je een Lean Green Belt certificaat (CGBL®) van het IIBLC nodig. Zie ook www.iiblc.org.

ATIM organiseert en coördineert ook de theoretische examens IIBLC®  in Nederland. Je kunt je hier inschrijven voor een examen.

Het examen bestaat uit multiple-choice vragen en duurt 3 uur. Je hebt een score van tenminste 70% nodig om te slagen voor de test. Het examen is in het Engels. Voor de Black Belt in Lean en Champion in Lean, heb je ook een schriftelijk verslag van een praktische toepassing in een hands-on omgeving nodig. Dit verslag moet je binnen een jaar na het succesvol afleggen van je examen aanleveren bij het IIBLC®. Het verslag moet worden ondertekend door de directie van de onderneming waar de praktische toepassing werd uitgevoerd.

Examenkosten

Certified Black Belt in Lean (CBBL®): € 550,-

Locaties

Het examen vindt plaats op de volgende locaties:

 • Vianen/Nieuwegein
 • ‘s-Hertogenbosch
 • Zwolle
 • Düsseldorf Ratingen (DE)

Examenmomenten

De verschillende examens zijn zo ingepland dat je op meerdere momenten per jaar Lean-examen kunt doen.

Black Belt:

 • Herfst 2024
  • Vrijdag 20 september 2024 - Locatie Nieuwegein - van 10:00:00 tot 13:00:00
  • Zaterdag 21 september 2024 - Locatie Zwolle - van 09:00:00 tot 12:00:00
  • Zaterdag 21 september 2024 - Locatie 's-Hertogenbosch - van 09:00:00 tot 12:00:00
  • Zaterdag 21 september 2024 - Locatie Nieuwegein - van 09:00:00 tot 12:00:00
 • Winter 2024 - 2025
  • Vrijdag 13 december 2024 - Locatie Nieuwegein - van 10:00:00 tot 13:00:00
  • Zaterdag 14 december 2024 - Locatie Zwolle - van 09:00:00 tot 12:00:00
  • Zaterdag 14 december 2024 - Locatie Nieuwegein - van 09:00:00 tot 12:00:00
  • Zaterdag 14 december 2024 - Locatie 's-Hertogenbosch - van 09:00:00 tot 12:00:00

*De uiterste inschrijfdatum is altijd 4 weken voorafgaand aan het examen. Dat is ook de uiterste annuleringsdatum of de uiterste datum waarop je het examen kunt verplaatsen. 

* Genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW en onder voorbehoud van prijswijzigingen.

N.B. Voor de Lean examens hanteren wij de algemene (annulerings)voorwaarden volgens het IIBLC®. Door je in te schrijven voor het Lean examen, ga je akkoord met de voorwaarden van het IIBLC®.

De kosten voor het volgen van de opleiding (en) zijn weergegeven in onderstaande tabel en zijn exclusief BTW en examenkosten:

 • Klassikaal: €2.950,-
 • Examenkosten: €550,-

CRKBO* Genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW en onder voorbehoud van prijswijzigingen.

Btw-vrij

Volg je de opleiding particulier, of werk je voor de overheid of een stichting? We kunnen btw-vrij factureren, vraag naar de mogelijkheden.

 

Op eigen kracht oefenen voor je examen doe je met het Book of Knowledge (BOK) van het IIBLC. Dit boek bevat de exameninhoud voor de verschillende niveaus en is een grote hulp bij zelfstudie. Ook staan in het Book of Knowledge alle voorwaardes van het examen.

De kosten van dit boek zijn €27,50 excl. btw. De BOK ontvang je bij het lesmateriaal van de opleiding, maar kun je ook bij tijdens het inschrijven van het examen erbij bestellen.

Het Book of Knowledge kun je hier bestellen.

Black Belt opleiding

Onze Lean Black Belt opleiding stelt je in staat om verbeteringsprojecten te leiden voor strategische vraagstukken die vaak gepaard gaan moet complexe en grote datasets. Tijdens de opleiding leer je belangrijke en stapsgewijze verbeteringen te genereren die zowel effectief als duurzaam zijn, en ben je na afloop ook in staat om belanghebbenden en teamleden hierbij te betrekken.

Het programma is opgedeeld in 12 modules. Bij de dagopleiding krijg je 6 dagen les van 08.30 uur tot 16.00 uur. Bij de avondopleiding krijg je 12 avonden les van 18.45 uur tot 21.45 uur. Onze Lean opleiding bereid je grondig voor op het examen, geeft inzicht in de theorie en stelt je in staat om de theoretische concepten toe te passen in je eigen praktijksituatie.

Tijdens de Lean Black Belt opleiding leer je:

 • het optimaliseren van een klantgerichte organisatiestructuur
 • kwantitatief analyseren
 • resultaten te borgen in de organisatie
 • werken met de statistische analyses binnen Minitab
 • het samenstellen en leiden van projectteams
 • wat er bij effectief leiderschap komt kijken en hoe u dit in de praktijk toe kunt passen

Wat is Black Belt?

Een Lean Black Belt is het hoogste niveau van certificering binnen het Lean-procesverbeteringsprogramma en vertegenwoordigt een expertniveau in de toepassing van Lean-methodologieën en -tools. Het is bedoeld voor professionals die ervaren zijn in het leiden van Lean-projecten en -initiatieven en diepgaande kennis hebben van Lean Six Sigma-methodologieën en -tools.

Een Lean Black Belt certificaat geeft aan dat de persoon een expertniveau heeft in Lean-methodologieën en -tools en in staat is om complexe Lean-projecten te leiden en bij te dragen aan de continue verbetering van processen. Het geeft ook aan dat de persoon in staat is om geavanceerde statistische analyse toe te passen om processen te verbeteren en verspillingen te elimineren.

Een Lean Black Belt opleiding omvat meestal geavanceerde onderwerpen zoals statistische procesbeheersing, procesontwerp, geavanceerde Six Sigma-methoden, verandermanagement en leiderschap. Het doel is om professionals de vaardigheden en kennis te geven om Lean-initiatieven op hoog niveau te leiden, problemen op te lossen en de productiviteit en kwaliteit binnen hun organisaties te verbeteren.

Lean certificering

Met een Black Belt certificaat heb je het doel van Lean helder voor ogen en begrijp je wat je rol is binnen projecten. Praktijkcertificering levert gemiddeld €100.000 per jaar op.

Voor wie

Voor senior professionals met een echte verbeterambitie. Als vooropleiding wordt HBO-niveau aanbevolen. Tevens dien je voor het IIBLC® examen Black Belt in het bezit te zijn van de certificering Green Belt.

Welke LEAN opleidingen zijn er?

Bij LEAN Yellow Belt leer je in één dag alle basisprincipes van Lean. Met een Yellow Belt certificering heb je het doel van Lean helder voor ogen en begrijp je wat je rol is binnen projecten. Lean Yellow Belt is geschikt voor iedereen die gaat bijdragen aan een verbeterproject of optimalisatie binnen de organisatie.

Bij LEAN Green Belt leer je een beter inzicht te hebben in verspillingen binnen bedrijfsprocessen. Bovendien leer je wat Lean kan betekenen binnen jouw organisatie en bij jouw rol hierin.  Lean Green Belt is geschikt voor projectleiders en beroeps-verbeteraars die verbeterprojecten en/of -programma’s (gaan) uitvoeren.

Bij LEAN Black Belt ga je nog verder de verdieping in. Er ligt een focus op het toepassen van de Lean filosofie voor het opsporen, analyseren en verminderen van problemen in processen. Lean Black Belt is geschikt voor senior verbeterproject-leiders.