Supply Chain Trends voor 2024: Navigeren in een Wereld van Verandering.

Supply chain-professionals staan constant voor nieuwe uitdagingen. In een tijdperk van voortdurende verstoringen, snelle digitalisering en groeiende consumenteneisen, zijn traditionele beheermethoden voor supply chains niet langer toereikend. Dit brengt ons bij de Supply Chain Trends voor 2024. Deze zorgvuldig samengestelde lijst belicht de krachten die de toekomst van supply chains in de komende 12 maanden zullen vormgeven. Van het benutten van data en AI tot het opbouwen van wendbare en veerkrachtige netwerken, deze trends zijn niet alleen voorspellingen, maar noodzakelijkheden voor succes in de supply chain:

1. Digitalisering in de Supply Chain

Het omzetten van data van fysieke naar digitale formaten maakt technologieën mogelijk zoals het internet der dingen, kunstmatige intelligentie, blockchain en slimme contracten, cloudoplossingen en vele andere opkomende technologieën die afhankelijk zijn van hoogwaardige digitale inputs. Komend jaar zullen meer organisaties in de supply chain hun netwerken transformeren tot verbonden, intelligente, schaalbare, aanpasbare en behendige digitale ecosystemen. Sommigen zullen een algehele digitale transformatie realiseren, terwijl anderen langzamer vorderen door lange-termijninvesteringen in automatisering te balanceren met onmiddellijke implementatie van oplossingen die repetitieve taken en cognitieve vermoeidheid verminderen.

2. Big Data en Analyse in de Supply Chain

Met big data en analyse in de supply chain kunnen organisaties makkelijker inefficiënties identificeren, kosten verlagen, klantenservice verbeteren en veerkracht en wendbaarheid versterken. Toepassingen omvatten het gebruik van gestandaardiseerde vrachtgegevensuitwisseling voor operationele efficiëntie, route- en havenplanning, en het verminderen van emissies en kosten; verkoop- en marketingdata voor het beter voorspellen van vraag, verbeteren van voorraadbeheer en klantbeleving; en data van sensoren en digitale tweelingen voor het identificeren van potentiële problemen.

3. Kunstmatige Intelligentie in de Supply Chain

Vooruitgangen in kunstmatige intelligentie (AI) bieden talloze directe voordelen, vooral op het gebied van intelligente sourcing, voorraadbeheer en logistieke routeplanning. Collaboratieve robots (cobots) drijven de efficiëntie in magazijnen op, computerzicht ondersteunt defectdetectie, robotica maakt veiligere assemblage en lassen mogelijk, en augmented reality verbetert training en kwaliteitscontrole.

4. Investering in Systemen en Mensen

Tegen 2026 zal de wereldwijde markt voor supply chain management applicaties bijna $31 miljard bereiken. Investeringen in mensen door middel van training en ontwikkeling in de nieuwste technologieën zullen een cultuur van innovatie creëren.

5. Zichtbaarheid, Traceerbaarheid en Locatie-intelligentie

Supply chain zichtbaarheid en traceerbaarheid stellen organisaties in staat de beweging van goederen door elke schakel van de supply chain te volgen. Locatie-intelligentie biedt essentiële context over de huidige staat van hun netwerken.

6. Verstoring en Risicobeheer

Supply chain verstoring is nu de norm. Organisaties leren hoe ze constant kunnen voorbereiden op verstoringen door effectief risicobeheer, zoals het diversifiëren van leveranciers en het verbeteren van zichtbaarheid.

7. Wendbaarheid en Veerkracht

Onze op consumenten gerichte wereld vereist een ander soort supply chain, één die snel kan reageren op snel veranderende vraag en product- en kanaalmixen. Dit vereist nieuwe capaciteiten en hulpmiddelen.

8. Cyberbeveiliging

Cybercriminaliteit vormt een toenemende bedreiging voor de wereldwijde supply chains. Supply chain professionals moeten hun netwerken beschermen door up-to-date te blijven met de beste praktijken en te investeren in cybersecurity-oplossingen.

9. Groene en Circulaire Supply Chains

Veel organisaties hebben ambitieuze doelen gesteld om koolstofneutraal te worden. Om groene en circulaire supply chains te bereiken, moeten organisaties samenwerken met partners, de juiste technologie implementeren, duidelijke trackingdoelen stellen en voortgang rapporteren.

10. Geopolitiek en Deglobalisering van Supply Chains

Geopolitieke conflicten, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zullen supply chain verstoringen blijven veroorzaken. Hierdoor zullen meer regionale supply chains overstappen op eenvoudigere netwerken door nearshoring en friend-shoring.

Bekijk de toonaangevende educatie van ASCM om u voor te bereiden op alles wat komen gaat. Gebaseerd op de APICS-kennisbasis, bieden onze certificeringen essentiële supply chain kennis en inzichten. Begin vandaag nog!

Bron: ASCM