De 10 pijlers van leiderschap in de supply chain

Leiderschap in de supply chain. In dit artikel van ASCM worden er 10 pijlers benoemd.

Effectief leiderschap in de supply chain

Effectief leiderschap in de supply chain is nog nooit zo cruciaal geweest. De mensen die de planning, inkoop, productie, levering en recycling aansturen – en tegelijkertijd degenen begeleiden die deze essentiële activiteiten uitvoeren – zijn werkelijk de helden van onze wereldeconomie. Te midden van aanhoudende extreme weersomstandigheden, aanbodtekorten, oorlog, een pandemie en meer, moeten organisaties bedenken hoe ze verder kunnen gaan dan het beheersen van verstoringen om weer in een groeicyclus terecht te komen. Groot leiderschap in de supply chain is van cruciaal belang voor dit doel. Het maakt het mogelijk om het beste talent aan te trekken, alle functionele aspecten van de toeleveringsketen te integreren, manieren te vinden om kosten te besparen, de efficiëntie en kwaliteit te vergroten en echte waarde te creëren.

Interessant genoeg rapporteert McKinsey dat werken in de toeleveringsketen een gemakkelijker pad naar leiderschap in de sector biedt vergeleken met vergelijkbare paden op andere terreinen. Omdat de functies van supply chain management zo met elkaar verbonden zijn, beschikt een supply chain professional op een bepaald gebied doorgaans op zijn minst over basiskennis van de meeste andere gebieden, wat het voor aspirant-jonge professionals gemakkelijker maakt om hogerop te komen. En omdat supply chain-professionals te maken hebben met voortdurende veranderingen en risico’s, beschikken zij over betere prognosevaardigheden dan mensen in de meeste andere functies, wat een onderscheidende factor kan zijn in de C-suite. En het is zeker de moeite waard om daar te komen: topleiders in de toeleveringsketen genieten een jaarlijkse vergoeding van wel $192.000, plus voordelen en bonussen.

10 pijlers van leiderschap in de supply chain

Er zijn 10 belangrijke eigenschappen en vaardigheden die professionals helpen de overstap te maken van supply chain management naar supply chain leiderschap. Lees verder en ontdek de specifieke vaardigheden die supply chain-leiders gebruiken om het respect en vertrouwen van teamleden te winnen en zeer effectief te worden:

Het beheren van activiteiten

Het beheren van activiteiten vereist diepgaande kennis van de supply chain die is verworven door jarenlange praktische ervaring en professionele ontwikkeling. De ervaring en kennis van een leider in de toeleveringsketen moet zowel tactisch als strategisch zijn, zodat hij of zij de activiteiten kan beheren en tegelijk met risico’s kan omgaan en groei kan plannen. Verder heeft ruim 20% van de bedrijven een Chief Supply Chain Officer, en heeft 38% een C-suite executive met vergelijkbare verantwoordelijkheden. Leden van het supply chain-leiderschap moeten hun strategische vaardigheden aanscherpen om deze belangrijke zakelijke functie effectief te vertegenwoordigen aan de directietafel.

Managen van mensen

Het managen van mensen begint met het identificeren van potentieel talent en het helpen van deze kandidaten om te groeien binnen de organisatie. Dit omvat het ondersteunen van on-the-job training en het investeren in professionele ontwikkeling naarmate mensen vooruitgang boeken. Van even groot belang is de noodzaak om werknemers als mensen te ondersteunen. Medewerkers moeten de ruimte krijgen om te groeien. Ze moeten worden gecoacht in het oplossen van fouten en het leren ervan. Ze hebben ook behoefte aan een evenwicht tussen werk en privéleven, zodat ze kunnen uitrusten, opladen en aanwezig kunnen zijn voor hun dierbaren. Voordelen zoals flexibele werktijden, betaald verlof en mogelijkheden voor werken op afstand of hybride werken ondersteunen deze balans tussen werk en privéleven.

Samenwerking

Geweldige leiders in de toeleveringsketen moedigen samenwerking aan en inspireren teamleden om ideeën en werklasten te delen. Dit betekent ook het aanmoedigen van inbreng van diverse groepen om ervoor te zorgen dat alle ideeën worden gerespecteerd en overwogen.

Communicatie

Communicatie is essentieel voor de visie, strategie en verwachtingen die medewerkers op de hoogte houden van voortgang en veranderingen. Hierdoor kunnen volgers de supply chain-functie en de belangrijkste doelstellingen ervan ondersteunen.

Conflictbeheersing

Er zullen spanningen ontstaan, dus het is noodzakelijk om over de vaardigheden op het gebied van conflictbeheersing te beschikken om met deze problemen om te gaan door kalm te blijven, een stem van de rede te zijn, je te concentreren op het positieve, het probleem aan te pakken en te onderhandelen over een oplossing.

Emotionele intelligentie

Leiders mogen mensen niet reduceren tot hun baan, en dit vereist emotionele intelligentie. Het is noodzakelijk om de tijd te nemen om de zorgen en uitdagingen van mensen te begrijpen, zowel op het werk als daarbuiten. Empathie is van cruciaal belang om mensen door uitdagingen heen te helpen. Bovendien moeten leiders vreugde uiten wanneer teamleden goed werk leveren of een doel bereiken om hen te inspireren en te laten zien dat inspanningen worden gewaardeerd.

Vooruitziende blik

Topleiders in de supply chain hebben de vooruitziende blik om innovatie te omarmen en zijn early adopters van opkomende supply chain-technologie. Hierdoor zijn ze beter in staat hun organisaties te positioneren als leiders in de toeleveringsketen in plaats van volgers.

Luistervaardigheden

Eerstelijnswerkers beschikken over waardevolle inzichten, dus leiders moeten hun gedegen luistervaardigheden gebruiken wanneer werknemers ideeën aandragen en uitdagingen melden. Hierdoor ontstaat er nog meer vertrouwen.

Voortdurend leren en groeien

Supply chain management staat nooit stil, dus kwalitatief leiderschap in de supply chain is afhankelijk van voortdurend leren en groeien. Dit is de enige manier om tegemoet te komen aan de behoeften van supply chain-organisaties en de mensen die zij bedienen.

Verantwoorde, ethische bedrijfspraktijken

Echt impactvolle supply chain-leiders zijn niet alleen toegewijd aan verantwoorde, ethische bedrijfspraktijken, maar inspireren ook dezelfde passie bij hun mensen. Ze zoeken naar oplossingen die hen helpen duurzame toeleveringsketens te creëren; hun organisatie in staat stellen haar klimaatdoelstellingen te bereiken; en netwerken ontwerpen en beheren die prioriteit geven aan het drievoudige resultaat, winst en uitmuntendheid opleveren en tegelijkertijd de samenleving en de planeet beschermen.

Wordt jij een leider in de supply chain?

Volg een opleiding van ASCM bij ATIM Academy!

APICS CLTD Learning System

Certified in Logistics, Transportation and Distribution

In de CLTD- modules leer je om logistieke processen, transport en distributie te stroomlijnen. De kennis die je opdoet is direct toepasbaar om de keten te verbeteren bij je organisatie. Zet jezelf als professional op de kaart, kies voor de APICS CLTD-opleiding bij ATIM. Meer informatie vind je hier.

APICS CPIM Learning System

Certified in Planning and Inventory Management

Word operations expert met de APICS CPIM opleiding. In deze opleiding leer je meer over procesmatige logistiek, ketenbeheersing en bedrijfsprocesverbetering. Wil je je kennis over productie- en voorraadbeheer verdiepen? Kies voor de hoog gewaardeerde APICS CPIM-opleiding. Meer informatie vind je hier.

APICS CSCP Learning System

Certified Supply Chain Professional

Een supply chain managementstudie waarmee je een MBA-titel behaalt. Je leert om productie- en distributieketens beter te integreren en te besturen. Verbeter de servicegraad naar jouw klanten en pak die leidersrol. Meer informatie vind je hier.


Dit artikel is origineel gepubliceerd door ASCM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *