Organisatorische duurzaamheid functies, verantwoordelijkheden en bevoegdheden

Wat zijn de functies, verantwoordelijkheden en bevoegdheden ten aanzien van duurzaamheid in een organisatie?

De topleider van een organisatie dient ervoor te zorgen dat verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor relevante rollen worden toegewezen, gecommuniceerd en begrepen. Het is belangrijk dat het duurzaamheidsprogramma aansluit bij de aansturing van de organisatie.

Verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij duurzaamheid functie

Een topleider dient verantwoordelijkheid toe te wijzen voor de volgende activiteiten:

  • Zorg dragen voor het vaststellen van risicobeheer- en duurzaamheidsprocessen. Met een referentie of gebenchmarkt naar “best practice” voor de organisatie;
  • Ervoor zorgen dat de processen effectief de beoogde resultaten opleveren;
  • Rapporteren over de prestaties van risicomanagement en duurzaamheidsprocessen;
  • Rapporteren over verbetermogelijkheden en over de noodzaak tot verandering en/of innovatie;
  • Zorg dragen voor de bevordering van risicobeheer en duurzaamheid in de gehele organisatie;
  • Waarborgen van de integriteit van het risicomanagement en de duurzaamheidsprocessen. Voornamelijk wanneer wijzigingen worden gepland en geïmplementeerd in de organisatie.

Het is belangrijk om voor risicobeheersing en duurzaamheid een procesfocus te hebben die verder gaat dan het opstellen van een duurzaamheidsverslag. De focus moet liggen op het identificeren van processen en operaties die moeten worden beheerst om het risicobeheer en de duurzaamheidsprestaties van de organisatie te handhaven en te verbeteren. Ten slotte moet de rol van de duurzaamheidsmanager om de topleider en het duurzaamheidsprogramma van de organisatie te ondersteunen, duidelijk worden geformuleerd voor alle belanghebbenden van de organisatie.

Meer weten over duurzaamheid functies?

ATIM is aanbieder van de opleidingen van VCARE Academy. Spijker jij je kennis bij met een opleiding?

VCARE is een gerenommeerd opleidingsinstituut dat wereldwijd supply chain professionals certificeert. VCARE’s toegewijde onderzoeks- en ontwikkelingsteam ontwikkelt voortdurend internationaal erkende geaccrediteerde certificatieprogramma’s. Daarbij werkt VCARE samen met vele internationale filialen over de hele wereld om internationaal geaccepteerde professionele kwalificaties te bieden. Met een certificaat van VCare toon je aan dat je een industrie expert bent.

Certified Production and Inventory Analyst

De controle hebben over een breed scala aan productieactiviteiten die plaatsvinden binnen een typische productie- of procesindustrie, kan als een concurrentievoordeel gezien worden in de hedendaagse dynamische economie. De CPIA-opleiding is erop ingericht om een cursist zijn/haar kennis van een business omgeving te vergroten met daarin in het bijzonder de rol van productie.

Certified Store and Stock Controller

Een goed beheer van de voorraad en het magazijn kan je een groot voordeel geven wanneer je concurreert in de huidige omgeving van de klant die zegt: “Ik wil het nu”. Het CSSC-programma is ontworpen om je kennis van de rol van de winkel, de functies van het winkelpersoneel, hoe voorraad wordt beheerd en verplaatst in enuit de winkel, te verhogen.

Certified Supply Chain Leader

Het Certified Supply Chain Leader (CSCL) programma is een geavanceerde opleiding ontworpen voor professionals die hun expertise in supply chain management willen verbeteren. Deze opleiding voorziet deelnemers van praktische en operationele kennis die essentieel is voor het effectief beheren en leiden van supply chain operaties.

Het CSCL-programma is gebaseerd op een praktische, realistische benadering en leert zowel de basis als de complexiteiten van supply chain management. Het is gestructureerd om deelnemers een grondig begrip te geven van verschillende aspecten van de supply chain, inclusief voorraadbeheer, inkoop, productie, opslag, logistiek, en de nieuwste trends en technologieën in het veld.

VCARE Academy

Dit artikel inzake organisatorische duurzaamheid is geschreven door Dr. Bob Pojasek, vanuit VCARE Academy.

Wie is Bob?

Voorzitter Education and Research Executive Board (EREB)

VCARE Academy Inc. Managing Director

Sustainability Legend | ESG Reporting & Disclosures | Uncertainty Risk | Pollution Prevention Expert | Process Improvement | Organizational Sustainability Reporting | Sustainable Procurement Professor

Dr. Bob Pojasek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *