Leiderschap in organisatorische duurzaamheid

Bij organisatorische duurzaamheid is effectief leiderschap cruciaal om succes te behalen. In dit artikel bespreken we 5 acties voor leiders.

Effectief leiderschap is cruciaal voor het succes van het governancesysteem en het vermogen van de organisatie om haar doelstellingen te bereiken. Leiderschap is gedefinieerd als “een proces waarbij een individu een groep individuen beïnvloedt om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Leiderschap definiëren als een proces betekent dat het geen eigenschap of kenmerk van de leider is. Het is als een transactiegebeurtenis die plaatsvindt tussen de leider en de werknemers. Proces houdt in dat een leider volgers beïnvloedt en wordt beïnvloed door volgers. Het benadrukt dat leiderschap geen lineaire eenrichtingsgebeurtenis is, maar eerder een interactiegebeurtenis. Wanneer leiderschap op deze manier wordt gedefinieerd, wordt het voor iedereen beschikbaar. Het is niet beperkt tot de formeel aangewezen leider in een groep!

Leiderschap in organisatorische duurzaamheid

Leiderschap lijkt in veel opzichten op management. Het houdt net als management invloed in, evenals dat het werken is met mensen. Wat managers ook doen. Leiderschap houdt zich net als management bezig met het effectief behalen van doelstellingen. Het houdt zich bezig met het bereiken van de doelen van de organisatie, net zoals een manager zou doen.

Maar leiderschap is ook iets anders dan management. De kenmerken van een leider zijn terug te voeren tot de tijd van Aristoteles. Management ontstond rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw met de opkomst van aandacht voor onze geïndustrialiseerde samenleving. Management is in het leven geroepen om wanorde in organisaties te verminderen, zodat ze effectiever en efficiënter kunnen werken. De primaire functies van managers zijn plannen, organiseren, bemannen en controleren. Dit geldt voor de meeste duurzaamheidsmanagers van organisaties. De belangrijkste functie van het management is om orde en consistentie te bieden aan organisaties. Management gaat over het zoeken naar orde en stabiliteit terwijl leiderschap gaat over het zoeken naar adaptieve en constructieve verandering. Om effectief te zijn, moeten organisaties zowel bekwaam management als bekwaam leiderschap koesteren. Zo ontwikkelen we organisatieduurzaamheid.

Effectief leiderschap

Effectief leiderschap is cruciaal voor het succes van het governancesysteem en het vermogen van de organisatie om haar doelstellingen te bereiken. Leiders moeten de volgende acties ondernemen:

Leiderschap in organisatorische duurzaamheid
  • Ontwikkel de missie, visie, waarden en ethiek terwijl je als rolmodel fungeert
  • Definieer, bewaak, evalueer en stimuleer de voortdurende verbetering van de processen en activiteiten van de organisatie
  • Ga rechtstreeks in gesprek met alle belanghebbenden
  • Versterk een cultuur van operationele uitmuntendheid bij de medewerkers van de organisatie
  • Zorg ervoor dat de organisatie veerkrachtig is om verandering effectief te managen.

De leider van de organisatie is toegewijd aan het mandaat en de toewijding van de organisatie. Het doel van het mandaat is ervoor te zorgen dat de organisatie de voordelen van risicobeheer en duurzaamheid duidelijk begrijpt en de betrokken verandering zal omarmen door deze praktijken in te bedden in de manier waarop de organisatie elke dag opereert. Het is noodzakelijk dat de leider nauw betrokken is bij deze programma’s om geloofwaardigheid op te bouwen bij de externe belanghebbenden.

Het behalen van de doelstellingen van de organisatie is essentieel voor de organisatie. Werken in een onzekere wereld maakt het belangrijker dat het leiderschap zich inzet voor risicobeheer en organisatorische duurzaamheid, en dat deze praktijken expliciet worden erkend in alles wat de organisatie doet.

Meer weten over organisatorische duurzaamheid?

ATIM is aanbieder van de opleidingen van VCARE Academy. Spijker jij je kennis bij met een opleiding?

VCARE is een gerenommeerd opleidingsinstituut dat wereldwijd supply chain professionals certificeert. VCARE’s toegewijde onderzoeks- en ontwikkelingsteam ontwikkelt voortdurend internationaal erkende geaccrediteerde certificatieprogramma’s. Daarbij werkt VCARE samen met vele internationale filialen over de hele wereld om internationaal geaccepteerde professionele kwalificaties te bieden. Met een certificaat van VCare toon je aan dat je een industrie expert bent.

Certified Production and Inventory Analyst

De controle hebben over een breed scala aan productieactiviteiten die plaatsvinden binnen een typische productie- of procesindustrie, kan als een concurrentievoordeel gezien worden in de hedendaagse dynamische economie. De CPIA-opleiding is erop ingericht om een cursist zijn/haar kennis van een business omgeving te vergroten met daarin in het bijzonder de rol van productie.

Certified Store and Stock Controller

Een goed beheer van de voorraad en het magazijn kan je een groot voordeel geven. Bijvoorbeeld wanneer je concurreert in de huidige omgeving van de klant die zegt: “Ik wil het nu”. Het CSSC-programma is ontworpen om je kennis te verhogen op de volgende gebieden:

  • De rol van de winkel;
  • De functies van het winkelpersoneel;
  • Het beheren van voorraad;
  • Het verplaatsen van voorraad in-en-uit de winkel.

Certified Supply Chain Leader

Het Certified Supply Chain Leader (CSCL) programma is een geavanceerde opleiding ontworpen voor professionals die hun expertise in supply chain management willen verbeteren. Deze opleiding voorziet deelnemers van praktische en operationele kennis die essentieel is voor het effectief beheren en leiden van supply chain operaties.

Het CSCL-programma is gebaseerd op een praktische, realistische benadering en leert zowel de basis als de complexiteiten van supply chain management. Het is gestructureerd om deelnemers een grondig begrip te geven van verschillende aspecten van de supply chain, inclusief voorraadbeheer, inkoop, productie, opslag, logistiek, en de nieuwste trends en technologieën in het veld.

VCARE Academy

Dit artikel inzake organisatorische duurzaamheid is geschreven door Dr. Bob Pojasek, vanuit VCARE Academy.

Wie is Bob?

Voorzitter Education and Research Executive Board (EREB)

VCARE Academy Inc. Managing Director

Sustainability Legend | ESG Reporting & Disclosures | Uncertainty Risk | Pollution Prevention Expert
Process Improvement | Organizational Sustainability Reporting | Sustainable Procurement Professor

Dr. Bob Pojasek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *