Begrijp de volledige impact door gebruik te maken van de levenscyclusanalyse

Levenscyclusanalyse begrijpen voor het maken van een volledige impact in verduurzaming.

Recentelijk kwamen we een artikel tegen in Sustainable Chemistry and Engineering, genaamd “LNG Supply Chains: A Supplier-Specific Life-Cycle Assessment for Improved Emission Accounting”. In dit artikel wordt het gebruik van een levenscyclusbenadering benadrukt. Dit om de werkelijke impact, zowel negatief als positief, van de uitstoot van broeikasgassen voor de wereldhandel in vloeibaar aardgas (LNG) in kaart te brengen.

Hoewel je misschien wel of niet geïnteresseerd bent in deze sector, wordt de aanpak om een exact beeld te krijgen van de effecten nu steeds gebruikelijker. Naar mijn mening een stap voorwaarts.

Levenscyclusanalyse

De levenscyclusanalyse helpt een organisatie hun begrip uit te breiden tot buiten hun actieve deel. Of dit nu een volledig levenscyclusmodel (LCA) of een vereenvoudigde versie met gebruikmaking van levenscyclus denken (LCT) is.

In plaats van over het oppervlak te glazuren en regionale gemiddelden te gebruiken, LCA of LCT dwingt de organisatie om dieper te gaan en meer vragen te stellen. Dit leidt tot een beter begrip van hun impact. Deze methode is absoluut noodzakelijk om uw duurzaamheidsdoelstelling te halen. Of het nu gaat om energieneutraliteit, nul afval, circulariteit of zelfs het verminderen van uw huidige voetafdruk.

Levenscyclus proces

Het levenscyclusproces gebruikt systeemgrenzen om de te onderzoeken gebieden te definiëren. Het is gebaseerd op het product terwijl het door elk van de fasen beweegt. Deze op producten gebaseerde methode richt zich op wat de organisatie verkoopt om specifieke impact van zakendoen te definiëren. Bijvoorbeeld waar de toeleveringsketen is, hoe de afvalpraktijken zijn, hoe het materiaal verpakt wordt, enz.

Vele operaties kunnen dit uitleggen over hun specifieke “stukje van de taart”, maar weten weinig buiten hun operationele controle. Een levenscyclus kent twee hoofdtypen, van wieg tot poort en van wieg tot graf.

levenscyclusanalyse

Wieg tot poort

Omvat:

  • Winning van grondstoffen;
  • Het transport naar de verwerking of productie;
  • Daadwerkelijke productiefase.

Tevens zit hierbij alle verpakking inbegrepen. Het product staat in principe kant-en-klaar bij de “poort” te wachten om opgehaald te worden. Hierna wordt het geleverd binnen een netwerk waar de klant toegang toe heeft, maar dit valt buiten de levenscyclus.

Wieg tot graf

De levenscyclusmethode van wieg tot graf omvat alle genoemde fasen van “wieg tot poort”, inclusief:

  • Distributie;
  • Gebruiksfase door de klant;
  • Definitieve verwijdering of graf.

Ik ben niet altijd een fan van de wieg-tot-grafbenadering voor alle situaties. Dit omdat er veel aannames moeten worden gedaan en het de uiteindelijke verantwoordelijkheid van de fabrikant wegneemt. De belasting van de effecten door de veronderstelde fasen worden op deze manier verschoven.

Ik herinner me dat ik een LCA voor Levi’s 501-jeans las en teleurgesteld was omdat ze concludeerden dat de gebruiksfase van de klant het meest waterintensief was en daarom de focus van hun rapportage was.

Hoe zit het met de leveranciers die gevaarlijke materialen gebruiken in het afwerkingsproces en hun werknemers en omgevingen blootstellen aan de chemicaliën? Waar zit de drive om hun processen en supply chain te verbeteren? Hoewel de informatie over het watergebruik nuttig was, had het levenscyclusonderzoek zich moeten concentreren op de effecten ervan.

Voor organisaties die de principes van circulariteit willen nastreven, eerst uw processen op orde hebben; streven eerst naar zero waste processen. Dit bespaart de organisatie geld en verhoogt de winst, wat leidt tot meer doelen. Zodra er weinig meer te doen is in uw organisatie, gaat u verder met de gebieden van de wieg-tot-grafbenadering, zoals gebruik en verwijdering door de klant.

Meer weten over levenscyclusanalyse?

ATIM is aanbieder van de opleidingen van VCARE Academy. Spijker jij je kennis bij met een opleiding?

VCARE is een gerenommeerd opleidingsinstituut dat wereldwijd supply chain professionals certificeert. VCARE’s toegewijde onderzoeks- en ontwikkelingsteam ontwikkelt voortdurend internationaal erkende geaccrediteerde certificatieprogramma’s. Daarbij werkt VCARE samen met vele internationale filialen over de hele wereld om internationaal geaccepteerde professionele kwalificaties te bieden. Met een certificaat van VCare toon je aan dat je een industrie expert bent.

Certified Production and Inventory Analyst

De controle hebben over een breed scala aan productieactiviteiten die plaatsvinden binnen een typische productie- of procesindustrie, kan als een concurrentievoordeel gezien worden in de hedendaagse dynamische economie. De CPIA-opleiding is erop ingericht om een cursist zijn/haar kennis van een business omgeving te vergroten met daarin in het bijzonder de rol van productie.

Certified Store and Stock Controller

Een goed beheer van de voorraad en het magazijn kan je een groot voordeel geven wanneer je concurreert in de huidige omgeving van de klant die zegt: “Ik wil het nu”. Het CSSC-programma is ontworpen om je kennis van de rol van de winkel, de functies van het winkelpersoneel, hoe voorraad wordt beheerd en verplaatst in enuit de winkel, te verhogen.

Certified Supply Chain Leader

Het Certified Supply Chain Leader (CSCL) programma is een geavanceerde opleiding ontworpen voor professionals die hun expertise in supply chain management willen verbeteren. Deze opleiding voorziet deelnemers van praktische en operationele kennis die essentieel is voor het effectief beheren en leiden van supply chain operaties.

Het CSCL-programma is gebaseerd op een praktische, realistische benadering en leert zowel de basis als de complexiteiten van supply chain management. Het is gestructureerd om deelnemers een grondig begrip te geven van verschillende aspecten van de supply chain, inclusief voorraadbeheer, inkoop, productie, opslag, logistiek, en de nieuwste trends en technologieën in het veld.

VCARE Academy

Dit artikel inzake levenscyclusanalyse is geschreven door Denice Viktoria Staaf, vanuit VCARE Academy.

Wie is Denice?

Member, Education and Research Executive Board (EREB)
VCARE Academy Inc. Founder

Supply Chain Diva | Sustainability and Circularity Expert | EPD and HPD Approved Preparer | Mentor and Coach | Supporter Women’s Empowerment | Green Building Advocate

Bekijk hier haar profiel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *