Wat zijn circulaire toeleveringsketens en waarom zijn ze belangrijk?

In dit artikel bespreken we het begrip toeleveringsketens, de circulaire toeleveringsketens en het belang hiervan.

Consumptiepatronen

De meeste van onze typische consumptiepatronen, als wereldwijde consumenten, zijn lineaire consumptiemodellen. Nieuwe grondstoffen worden gewonnen, verwerkt tot eindproducten en online en via winkellocaties gedistribueerd naar de klant. Rechttoe rechtaan toeleveringsketen ter wille van het voorbeeld:

De klant gebruikt het product. Aan het einde, van de levensduur van het product, naar keuze van de consument, of als het product niet langer bruikbaar is, wordt het product op een stortplaats gestort.

In dit model is de toeleveringsketen van goederen in één richting. Van de grondstoffen tot het einde van de levensduur van het product. Er kunnen enkele retourzendingen van verlopen producten of retourzendingen van consumenten zijn. Echter voor het grootste deel legt het product een lineair pad af van de wieg (winning van grondstoffen) naar het graf (stortplaats).

Circulaire toeleveringsketens

In circulaire toeleveringsketens gaan de outputs via omgekeerde logistiek. Dit omdat ze als inputs weer in het systeem worden gestopt in plaats van zich terug te trekken in hun graf. De onderstaande afbeelding illustreert het proces waarbij de uitvoer nu wordt gerecycled, gerepareerd of gereviseerd voor gebruik als invoer voor een ander systeem.

Laten we eerst eens kijken naar de stroomopwaartse kansen voor circulariteit in de toeleveringsketen. Het wordt de omgekeerde logistiek van het verzamelen en transporteren van afval naar een verwerkingsfaciliteit in het geval van gerecyclede verpakkingen of naar postindustrieel afval (dus na productie). Vervolgens wordt het vaak als grondstof verkocht aan een andere industrie. Denk in dit voorbeeld aan spaanplaat. Er zijn afvalhoutresten en lijm voor nodig en de plaat wordt gemaakt van een groot deel van uw meubels.

Kijkend naar de stroomafwaartse supply chain-activiteiten van de klant terug naar productie en verwerking. In dit scenario transporteert omgekeerde logistiek afgewerkte goederen aan het einde van de levensduur naar andere consumenten, zoals het geval is bij hergebruik van mode door het aan een kringloopwinkel te schenken of het product naar een reparatie-/revisiefaciliteit te vervoeren, en ten slotte kan het product worden gerecycled, zoals een PET-fles of aluminium blikje.

De toeleveringsketen en retourlogistiek spelen een cruciale rol in de circulaire economie.

De essentie van circulaire toeleveringsketens

Laten we het nu hebben over waarom circulaire toeleveringsketens essentieel zijn. Er zijn drie hoofdconcepten van de circulaire toeleveringsketen die, wanneer ze worden gestart, onmiddellijk uw bedrijfsresultaten zullen beïnvloeden. De sleutel is dat je er niet perfect in hoeft te zijn; je moet beginnen.

  • Geld besparen
  • Risico verkleinen
  • Merkvoorkeur opbouwen

Geld besparen

Wanneer je begint met het elimineren van verspilling in uw toeleveringsketen kun je geld besparen. Of het nu gaat om:

  • De verpakking die je niet meer hoeft te kopen;
  • Het herontwerpen van het logistieke netwerk om te profiteren van meer lokale leveranciers;
  • Het vinden van andere fabrikanten die bereid zijn jouw postindustriële afval te kopen.

Bij het doorlopen van de toeleveringsketen voor circulariteit is de eerste regel om waar mogelijk alle afvaloutput bij de bron te elimineren. Bij circulariteit gaat het om omgaan met afval, maar je loopt al voor als je het afval niet hoeft te beheren omdat het bij de bron is geëlimineerd. Als je net begint aan je circulaire reis en je bent er twee maanden mee bezig, dan kan ik je garanderen dat je al bent begonnen met geld besparen.

Risico verkleinen

Het verminderen van risico’s gaat ook over het eerst verwijderen van overtollig afval. Maar als je door de risicolens naar afval kijkt, is dat iets anders.

Afval veroorzaakt risico’s in de toeleveringsketen wanneer er toekomstige onzekerheid is. Zo is de prijs van diesel in de toekomst onzeker. Door zoveel mogelijk afval in uw logistieke netwerk te verminderen, verklein je het risico op toekomstige brandstofaankopen. Door het aantal leveranciers te verminderen dat je hebt voor afvalmaterialen, hoef je niet te betalen voor recyclingcontainers, maar hoef je die materialen ook niet naar je te laten verzenden.

Merkvoorkeur opbouwen

Ten slotte integreert het toevoegen van circulariteitspraktijken aan SCM met het opbouwen van een merkvoorkeur.

Ik zeg dit met een voorbehoud; het verbetert de merkopbouw alleen wanneer je kleine statistieken gebruikt die in de loop van de tijd worden bijgewerkt met concrete actieplannen die aan jouw belanghebbenden worden gerapporteerd.

Ik raad je sterk af om een verklaring te schrijven dat jouw organisatie de komende tien jaar Net Zero zal zijn. Dat zal je niet zijn, en je stakeholders geloven je ook niet. Ik ben er zeker van dat je in de komende tien jaar niets Net Zero zult zijn, omdat de technologie om in de komende tien jaar Net Zero te zijn niet op wereldschaal bestaat. Aangezien uw toeleveringsketen waarschijnlijk wereldwijd is, betekent dit dat je dit niet kunt bereiken.

Het vermogen van jouw toeleveringsketen om in de komende tien jaar Net Zero Anything te zijn, wordt bepaald door de zwakste schakel in jouw circulaire toeleveringsketen. Kan die zwakste schakel over tien jaar 100% Net Zero zijn? Het antwoord is nee.

Meer weten over circulaire toeleveringsketens?

ATIM is aanbieder van de opleidingen van VCARE Academy. Spijker jij je kennis bij met een opleiding?

VCARE is een gerenommeerd opleidingsinstituut dat wereldwijd supply chain professionals certificeert. VCARE’s toegewijde onderzoeks- en ontwikkelingsteam ontwikkelt voortdurend internationaal erkende geaccrediteerde certificatieprogramma’s. Daarbij werkt VCARE samen met vele internationale filialen over de hele wereld om internationaal geaccepteerde professionele kwalificaties te bieden. Met een certificaat van VCare toon je aan dat je een industrie expert bent.

Certified Production and Inventory Analyst

De controle hebben over een breed scala aan productieactiviteiten die plaatsvinden binnen een typische productie- of procesindustrie, kan als een concurrentievoordeel gezien worden in de hedendaagse dynamische economie. De CPIA-opleiding is erop ingericht om een cursist zijn/haar kennis van een business omgeving te vergroten met daarin in het bijzonder de rol van productie.

Certified Store and Stock Controller

Een goed beheer van de voorraad en het magazijn kan je een groot voordeel geven wanneer je concurreert in de huidige omgeving van de klant die zegt: “Ik wil het nu”. Het CSSC-programma is ontworpen om je kennis van de rol van de winkel, de functies van het winkelpersoneel, hoe voorraad wordt beheerd en verplaatst in enuit de winkel, te verhogen.

Certified Supply Chain Leader

Het Certified Supply Chain Leader (CSCL) programma is een geavanceerde opleiding ontworpen voor professionals die hun expertise in supply chain management willen verbeteren. Deze opleiding voorziet deelnemers van praktische en operationele kennis die essentieel is voor het effectief beheren en leiden van supply chain operaties.

Het CSCL-programma is gebaseerd op een praktische, realistische benadering en leert zowel de basis als de complexiteiten van supply chain management. Het is gestructureerd om deelnemers een grondig begrip te geven van verschillende aspecten van de supply chain, inclusief voorraadbeheer, inkoop, productie, opslag, logistiek, en de nieuwste trends en technologieën in het veld.

VCARE Academy

Dit artikel inzake transformatie doelen is geschreven door Denice Viktoria Staaf, vanuit VCARE Academy.

Wie is Denice?

Member, Education and Research Executive Board (EREB)

VCARE Academy Inc. Founder

Supply Chain Diva | Sustainability and Circularity Expert | EPD and HPD Approved Preparer | Mentor and Coach | Supporter Women’s Empowerment | Green Building Advocate
Bekijk hier haar profiel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *