Groene omgekeerde logistiek en waarom het cruciaal is voor de circulaire economie

Waarom is omgekeerde logistiek zo belangrijk voor de circulaire economie waar wij allen naar streven?

Logistiek speelt een cruciale rol in de toeleveringsketen. Deze bestaat uit alle procedures die betrokken zijn bij de materiaalstroom van een bron naar een klant.

Een belangrijke reden voor interesse in groene logistiek is dat bedrijven zich realiseren dat het niet alleen gaat om de bescherming van het milieu. Het gaat bijvoorbeeld ook om het verhogen van de productiviteit, het verlagen van de kosten, het verbeteren van de winstmarges en het maken van de toeleveringsketen tot de waardeketen.

Een vrachtwagen die tijdens het maken van meerdere ritten fijnstof uitstoot en minder dan de helft van het laadvermogen van de vrachtwagen vervoert, is een klassiek voorbeeld van verspilling en een ongunstige milieuactiviteit. Er moet een goede planning worden gemaakt om deze situaties te voorkomen. Onnodige en verspillende goederenbewegingen voordat ze de eindbestemming bereiken, dragen ook bij aan operationele inefficiëntie. Het gebruik van “levenscyclus denken” kan toeleveringsketens helpen bij het plannen van hun logistiek en het elimineren van verspilling door het algehele overzicht van de transportroute van goederen afzonderlijk en de algemene transportbehoeften van leveranciers te bekijken.

Groene omgekeerde logistiek

Groene retourlogistiek is essentieel wanneer een product niet volledig kan worden hergebruikt en moet worden gerecycled. Green Reverse Logistics (ook bekend als Green Supply Chain Logistics) is een noodzakelijke stap om verder te gaan dan duurzaamheid om circulariteit te bereiken.

Tijdens recentelijk onderzoek werd de perceptie van consumenten van nieuwe en gerecycleerde producten vergeleken. Dit heeft een verschuiving blootgelegd in de waardering van de consument voor de kwaliteit van gerecycleerde producten. Deze verschuiving betekent dat de milieu-impact van recycling kleiner moet zijn dan die van het gebruik van een nieuw materiaal om nieuw materiaal te creëren. Dit betekend dat de ecologische voetafdruk van het gerecyclede materiaal onder die van het nieuwe product met nieuw materiaal dient te blijven. Voor Green Reverse Logistics houdt dit in dat het op de meest milieuvriendelijke manier dient te werken.

De uitdagingen in groene omgekeerde logistiek

Circulariteit concentreert zich op het voorkomen van stortplaatsen van materialen. Dit is een tegenstelling, in termen van logistiek, met het verzenden van materialen naar een stortplaats. Dit omdat de logistiek van afvalbeheer een enigszins lokaal systeem is. Omgekeerde logistiek van gerecyclede materialen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals:

  • Het verzamelen van de materialen;
  • Het verwerken ervan;
  • Het vervolgens vinden van fabrikanten die het gerecyclede materiaal als input nodig hebben.

Helaas is de mogelijkheid groot dat het verwerkte gerecyclede materiaal buiten een lokaal gebied terechtkomt. Omgekeerde logistiek is meer dan alleen het overbrengen van materiaal naar een lokale stortplaats. Deze richt zich op Groene Omgekeerde Logistiek en deze zo efficiënt mogelijk te maken.

Groene omgekeerde logistiek is tot nu toe geen gebied dat veel aandacht heeft gekregen. Dit komt voornamelijk omdat de totale hoeveelheid materialen die van stortplaatsen wordt gehaald en wordt gerecycled, hergebruikt of opnieuw vervaardigd, klein is. Naarmate de circulaire economie groeit, zal dit concept echter ook toenemen en zullen logistieke dienstverleners efficiënter dan ooit moeten zijn. De vraag is of ze er klaar voor zijn. Ben jij klaar?

Meer weten over omgekeerde logistiek?

ATIM is aanbieder van de opleidingen van VCARE Academy. Spijker jij je kennis bij met een opleiding?

VCARE is een gerenommeerd opleidingsinstituut dat wereldwijd supply chain professionals certificeert. VCARE’s toegewijde onderzoeks- en ontwikkelingsteam ontwikkelt voortdurend internationaal erkende geaccrediteerde certificatieprogramma’s. Daarnaast werkt het samen met vele internationale filialen over de hele wereld om internationaal geaccepteerde professionele kwalificaties te bieden. Met een certificaat van VCare toon je aan dat je een industrie expert bent.

Certified Production and Inventory Analyst

De controle hebben over een breed scala aan productieactiviteiten die plaatsvinden binnen een typische productie- of procesindustrie, kan als een concurrentievoordeel gezien worden in de hedendaagse dynamische economie. De CPIA-opleiding is erop ingericht om een cursist zijn/haar kennis van een business omgeving te vergroten met daarin in het bijzonder de rol van productie.

Certified Store and Stock Controller

Een goed beheer van de voorraad en het magazijn kan je een groot voordeel geven wanneer je concurreert in de huidige omgeving van de klant die zegt: “Ik wil het nu”. Het CSSC-programma is ontworpen om je kennis van de rol van de winkel, de functies van het winkelpersoneel, hoe voorraad wordt beheerd en verplaatst in enuit de winkel, te verhogen.

Certified Supply Chain Leader

Het Certified Supply Chain Leader (CSCL) programma is een geavanceerde opleiding ontworpen voor professionals die hun expertise in supply chain management willen verbeteren. Deze opleiding voorziet deelnemers van praktische en operationele kennis die essentieel is voor het effectief beheren en leiden van supply chain operaties.

Het CSCL-programma is gebaseerd op een praktische, realistische benadering en leert zowel de basis als de complexiteiten van supply chain management. Het is gestructureerd om deelnemers een grondig begrip te geven van verschillende aspecten van de supply chain, inclusief voorraadbeheer, inkoop, productie, opslag, logistiek, en de nieuwste trends en technologieën in het veld.

VCARE Academy

Dit artikel inzake transformatie doelen is geschreven door Denice Viktoria Staaf, vanuit VCARE Academy.

Wie is Denice?

Member, Education and Research Executive Board (EREB)

VCARE Academy Inc. Founder

Supply Chain Diva | Sustainability and Circularity Expert | EPD and HPD Approved Preparer | Mentor and Coach | Supporter Women’s Empowerment | Green Building Advocate
Bekijk hier haar profiel.

FacebookTwitterEmailDeel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *